top of page
  • -

Eerste hulp bij eerste job!

Start je met je eerste job? Proficiat!

Er komt wellicht heel wat op je af: nieuwe collega’s, veel uitleg, een andere routine,... Maar wist je dat je ook op administratief vlak best een aantal zaken snel in orde brengt? We zetten je graag even op weg.Kies een ziekenfonds


Zolang je studeert én jonger bent dan 25 jaar, ben je via een van je ouders aangesloten bij een ziekenfonds. Eens je aan het werk gaat, moet je daar zelf voor zorgen. Je kan bij hetzelfde ziekenfonds blijven maar dat hoeft niet. Als je op het internet wat eenvoudig opzoekwerk doet, dan merk je al snel dat er best wel wat verschillen zijn. Kies dus het ziekenfonds dat het best bij jou past en maak je inschrijving in orde. Dit is in België wettelijk verplicht.


Zorgverzekering


Nog zo’n verplichting is de Vlaamse zorgverzekering. Die kost je normaal gezien 58 euro per jaar en dankzij die fondsen krijgen mensen die ernstig en langdurig extra hulp nodig hebben een extra tegemoetkoming. Door je aan te sluiten, heb jij ook die rechten moest het ooit nodig zijn.


Groeipakket stopt


Zolang je thuis woont en studeert, hebben je ouders recht op het Groeipakket. Dat ken je misschien nog beter onder de oude naam, kinderbijslag. Als jij begint te werken, vervalt dat recht. Het is dus belangrijk dat ook jouw ouders doorgeven aan hun werkgever en aan de uitbetaler van het Groeipakket dat jij je eerste stappen op de arbeidsmarkt zet.


Jeugdvakantie


Zeker als je halverwege een kalenderjaar start met werken, heeft dat impact op het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt. In België worden die vakantiedagen immers vaak berekend op het aantal gewerkte dagen van het voorbije jaar en die heb je natuurlijk niet bij je eerste job. Maar geen nood, er bestaat gelukkig ook jeugdvakantie. In dit artikel kan je er meer over lezen en vraag ook gerust raad aan het HR-team.


Verzekeringen


Hoe meer je op eigen benen staat, hoe meer je ook voor jezelf moet leren zorgen. En dat doe je in goede en in kwade tijden, dus soms kan het interessant zijn om ook even te kijken of al je verzekeringen in orde zijn.


Als je start bij Junto heb je alvast het geluk dat je een extra hospitalisatieverzekering krijgt. Maar soms valt de start van je eerste job samen met andere belangrijke veranderingen.


Misschien ga je wel alleen of samenwonen? In dat geval is het goed om al je verzekeringen even in detail te overlopen. Maar ook daar heb je natuurlijk bij Junto een stapje voor. Want als dossierbeheerder ken je als geen ander de wereld van bank- en verzekeringen.


Toch nog vragen?

Durf ze gerust even te stellen aan ons intern team, we zetten je graag op weg.61 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page